Dziczyzna w kuchni polskiej

kuchnia polska

kuchnia polska

Dziczyzna nie jest najpopularniejszym mięsem spożywanym w Polsce, ale zdecydowanie odgrywa dużą rolę w kuchni naszego kraju. Znana i ceniona jest już od wielu lat, nawet w minionych epokach zdawano sobie sprawę z jej licznych właściwości zdrowotnych. Obecnie mięso tego rodzaju również cieszy się zainteresowaniem, które stale rośnie. W poniższym artykule podpowiadamy, dlaczego warto spożywać dziczyznę oraz co można z niej przygotować.

Od dawna dziczyzna zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej. Niejednokrotnie odnaleźć możną ją również w historii naszego kraju. Uznawana była bowiem za królową mięs przez polskich królów. Pracownik sklepu z dziczyzną Podlaskie Wyroby mówi: Wyroby z dziczyzny cieszyły się dużą popularnością także wśród polskiej szlachty. Nie wyobrażano sobie bez niej szlacheckich uczt. Zajmowała ważne miejsce na biesiadach – miało to związek, z tym że mięso tego rodzaju jest pyszne, aromatyczne, ale przede wszystkim sycące. Z łatwością można było je zdobyć poprzez polowanie na sarny, jelenie czy dziki.

Jakie znaczenie odgrywa dziczyzna obecnie?

Mimo że kultura myśliwska nie jest już tak praktykowana, jak dawniej, dziczyzna nadal cieszy się dużym zainteresowaniem wśród Polaków. Nie jest najpopularniejszym rodzajem mięsa, ale coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z jej pozytywnych właściwości zdrowotnych. Wyroby z dziczyzny są bardzo smaczne i mają niepowtarzalny aromat, który rozchodzi się po całej kuchni. Wyglądają bardzo dostojnie, w związku z czym sprawdzają się nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim podczas różnych przyjęć. Dziczyzna zawiera wiele witamin oraz minerałów, a także żelaza, dzięki czemu spożywając to mięso, można szybko uzupełnić wszelkie niedobory.

Dziczyzna jest odpowiednia również dla osób przebywających na diecie. Wyróżnia się niskokalorycznością, zawiera niewielką ilość tłuszczów, a także ma niski poziom cholesterolu. Nic więc dziwnego, że jest tak chętnie wykorzystywana w kuchni polskiej. Jej smak i aromat sprawiają, że obok powstałych z niej wyrobów nie można przejść obojętnie. W naszym kraju dużym zainteresowaniem cieszą się m.in. pasztet czy pieczeń z dzika. Dostępny jest również bogaty wybór wędlin z tego rodzaju mięsa, np. pieczona szynka z dzika, jelenia lub sarny czy wędzona polędwica z dzika. Każdy miłośnik dobrego, pełnowartościowego jedzenia na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie wśród wyrobów z dziczyzny.